Листопад 2022

Філологія та переклад

fil1_0.jpg
Тематика кафедри «Філологія та переклад» різноманітна, вона охоплює багато дисциплін. Серед них визначне місце займає філологія як сукупність наук, предметом вивчення яких у різних аспектах є мова й література.
Ознайомитись з матеріалами із основ теорії та техніки перекладу, а також літературою про сутність, предмет, завдання, місце мовознавства у системі наук про мову, ви зможете, переглянувши книжково-інформаційну виставку «Філологія та переклад» у відділі бібліографії та бібліотечного обслуговування користувачів (кім.№ 20, 2 пов.), або на сайті НТБ.

День української писемності та мови

IMG_5566.JPG
Любити, шанувати і плекати рідну мову – святий обов’язок кожного українця, особливо сьогодні, в такі неспокійні та важкі часи для нашої держави.
Щороку, 9 листопада, Україна відзначає День української писемності та мови. Це свято було встановлено Указом президента України і відзначається на честь українського літописця Нестора - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

Наука України у світовому інформаційному просторі

IMG_5475_1.jpg
Українська наука як і українська історія пройшла непростий шлях становлення та розвитку. Лише після здобуття Україною незалежності наукову діяльність українських вчених почали визнавати в світі.
Україна має потужний потенціал, здатний до генерації наукових ідей світового рівня.

Великий українець – Григорій Сковорода

IMG_5594-1_1.jpg

Україна дала світові Григорія Скороводу, що увійшов до списку 100 найбільших філософів світу, поряд з Сократом і Епікуром, Конфуцієм і Лао-Цзи, Коперником і Джордано Бруно, Дені Дідро та Людвігом Фейєрбахом, чия спадщина вивчається на філософських факультетах всіх без винятку ЗВО світу…
Про нього написано тисячі наукових праць, а його твори видавалися багато разів не лише в оригіналі, але в перекладі різними мовами світу. Можна стверджувати, що на сьогодні Григорій Сковорода постає справжнім символом української духовності.