Травень 2022

Мінерально-сировинні ресурси України

dovkilya.jpg
На території України розвідано близько 8 тисяч родовищ, майже 90 видів корисних копалин, з яких 20 мають важливе економічне значення. З видобуванням та використанням корисних копалин пов'язано 48 % промислового потенціалу України і до 20 % її трудових ресурсів.
Після двох місяців військового вторгнення росії, внаслідок бомбардувань різною мірою пошкоджено стратегічно важливі для економіки та безпеки держави підприємства металургійної, коксохімічної та нафтопереробної галузі. За підрахунками аналітиків станом на 11.04.2022р. загальна сума прямих задокументованих збитків промисловості сягнула 6,25 млрд. доларів.

Івано-Франківськ – серце Прикарпаття

dovkilya.jpg
7 травня виповнюється 360 років з часу заснування Івано-Франківська – економічного і культурного центру Прикарпаття, одного з найбільших міст Галичини.
У багатьох людей, які приїхали сюди вперше, виникає думка залишитись тут назавжди. Нічого дивного в цьому бажанні немає: столиця Прикарпаття схожа на райську місцину, де не буває шаленого поспіху, шуму трамваїв, метро і нездоланних відстаней між атракціями міста.

Пам’ятаємо. Перемагаємо

dovkilya.jpg
Друга світова війна була найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Українці вже восьмий рік поспіль відзначають День пам’яті та примирення. Для нас 8 травня є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою внаслідок приходу до влади двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму.

15 травня - День пам’яті жертв політичних репресій

dovkilya.jpg
Щороку у третю неділю травня Україна вшановує пам'ять мільйонів українців – жертв політичних репресій. Ця дата є болісною і скорботною для нашого народу, адже в pоки масових репресій і Великого терору людські втрати в країні, за різними даними, становили щонайменше 4,4 мільйонів осіб.

Засідання обласного методичного об’єднання

dovkilya.jpg
13 квітня 2022 року в онлайн-режимі відбулося засідання обласного методичного об’єднання бібліотек закладів вищої освіти. Роман Пуйда - голова методичного об’єднання, директор науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ розпочав засідання хвилиною мовчання за загиблими. Обговорювалася тема «Наукометрика як ідентифікатор наукової діяльності університету». Заступник директора НБ ПНУ Роман Дзумедзей детально проаналізував роботу з наукометрії, яка стала необхідною частиною наукового життя університету.