Травень 2020

Подорож у часі: вулиці міста розповідають

dovkilya.jpg
Серед чисельної кількості культурно-просвітницьких заходів, які проводить науково-технічна бібліотека до різних визначних дат та подій, особливе місце займає День народження нашого міста Івано-Франківська. Саме в ці теплі травневі дні, коли ми вшановуємо велич нашого славного міста, традиційно гостями книгозбірні в свій час були відомі краєзнавці Прикарпаття.

Рокам ніколи пам’яті не стерти

dovkilya.jpg
Минають роки, відлітаючи у вічність… Все далі і далі відходять від нас грізні та важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто ціною власного життя захистив нашу країну від гітлерівської агресії. Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни. Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних Націй) і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною цього стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі й боролися проти тоталітарних режимів. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Ми добре знаємо ціну війни, тому плекаємо мир.

День Європи – свято миру і єдності

kniga.png
День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.
Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року. Цей історичний документ, направлений на об’єднання під єдиним керівництвом вугільних та сталеплавильних ресурсів низки європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції.

Пам’яті безвинно звинувачених

dovkilya.jpg
Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Масові репресивні операції у 1937–1938 рр., за задумом Й. Сталіна, мали завершити двадцятилітню боротьбу з «соціально-ворожими елементами», упокорити населення шляхом масового терору, утвердити авторитарний стиль керівництва та здійснити «кадрову революцію». Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

ДЕНЬ НАУКИ В УКРАЇНІ

dovkilya.jpg
День науки – свято покликане вшанувати наукові традиції, досягнення українських вчених й нагадати, що саме наука є основою інтелектуального потенціалу нації та її майбутнього. Відзначається день працівників науки в Україні у третю суботу травня, згідно Указу Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97. Цього року святкування припадає на 16 травня.