Квітень 2022

Війна та довкілля

kniga.png
Повномаштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 р. вже завдало та продовжує завдавати величезної шкоди людям та інфраструктурі населених пунктів, де тривають бойові дії. Оцінити вплив на довкілля неможливо, але зрозуміло, що чим довше триватиме війна, тим більше збитків вона завдасть в майбутньому.
Російські війська створюють не тільки техногенні та екологічні катастрофи, вони руйнують також і всі природні території.
З нагоди Всесвітнього дня Землі та Дня довкілля в читальному залі наукових та періодичних видань (ІІІ пов., к.33) організована тематична книжково-інформаційна виставка «Не руйнуй гармонії земної» та віртуальна бесіда-роздум «В долонях Всесвіту – наша Земля». Представлений матеріал знайомить із проблемами довкілля нашої країни в цей нелегкий час.

Екологія і сьогодення

dovkilya.jpg
Бурхливий розвиток промислового виробництва, хімічної промисловості та господарської діяльності в ХХ ст. привели до загострення екологічної кризи. Зміни навколишнього середовища мають негативний вплив на генетичний фонд, демографічні процеси та загрожують існуванню суспільства. Також до серйозних екологічних наслідків призвела російська війна проти України - це забруднення підземних вод та повітря, знищення заповідників, лісові пожежі, підвищення радіаційного фону тощо.

Великдень іде - свято в душі несе!

dovkilya.jpg
24 квітня відзначаємо одне з найвеличніших свят - Воскресіння Христове. Син Божий воскрес заради любові до ближнього, до всього живого на землі. Цей день маємо зустрічати з чистою й відкритою душею, очищеною від гріхів та поганих помислів.
В Україні це не лише релігійне свято, а й яскрава культурна спадщина нашого народу. Українці з шанобливою любов’ю готуються до Великодня, дбаючи про оновлення душі та окрасу родинної оселі.
Більше дізнатись про святкування цього величного свята ви зможете на абонементі художньої літератури (к.22, ІІ пов.) де організовано виставку-експозицію «Великодніх дзвонів передзвін».

Чорнобильська трагедія – біль України

dovkilya.jpg
26 квітня виповнюється 36 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. Вона назавжди змінила життя сотень тисяч людей і зробила непридатними для проживання території нашої держави. Ця трагедія стала найбільшою за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків.