Лауреати найпрестижнішої міжнародної премії - 2013

nobel.jpg

Нобелівська премія - найпрестижніша міжнародна премія, яка присуджується за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або вагомий внесок в культуру або розвиток суспільства. Вручення премій проводиться щорічно в день смерті шведського винахідника і філантропа Альфреда Нобеля. Нобелівські премії присуджуються за досягнення в галузі фізики, хімії, медицини, літератури, економіки, а також за сприяння встановленню миру у всьому світі (премія миру). Сума Нобелівської премії в 2012 році скорочена на 20% - до 8 мільйонів шведських крон (1,1 мільйона доларів), щоб уникнути дестабілізації фінансового фонду, з якого здійснюються виплати

Цього року Нобелівська премія в галузі медицини та фізіології дісталася Джеймсу Ротману, Ренді Шекману і Томасу Зюдофу "за відкриття механізму регуляції руху везикул, головної транспортної системи наших клітин".

Нобелівська премія з фізики дісталася Пітеру Хіггсу і Франсуа Енглеру, які передбачили в 60-ті роки існування бозона Хіггса - гіпотетичної частинки, що забезпечує масу всіх інших елементарних частинок.

Нобелівської премії з хімії удостоєні Мартін Карплюс, Майкл Левітт і Ар'є Вархель "за розвиток моделей складних хімічних систем".

Нобелівська премія з літератури присуджена патріарху канадської літератури Еліс Мунро. Ця нагорода їй дісталася з формулюванням "майстру сучасних коротких оповідань".

Нобелівську премію миру отримала організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), яка здійснює нагляд над знищенням арсеналу хімзброї Сирії.

Лауреатами Нобелівської премії з економіки стали троє американських економістів - Юджин Фама (Університет Чикаго, США), Ларс Петерс Хансен (Університет Чикаго, США) і Роберт Шиллер (Єль, США). Нагороду вручено за емпіричний аналіз зміни ціни активів.

Нагородження лауреатів пройде 10 грудня в Стокгольмі.

За матеріалами сайту Корреспондент.net