1025-річчя хрещення Київської Русі - визначна подія для всіх наших громадян

1025_hrechennja1.jpg

«Благословенний Господь Ісус Христос,
що полюбив Руську землю і просвітив її хрещенням святим.»

Повість минулих літ

28 липня — День хрещення Київської Русі. Це свято як державне існує всього кілька років, хоча і прославляє собою подію, що трапилася 1025 років тому. Його заснування пов'язано з підписанням 25 липня 2008 року указу Президента України Віктора Ющенка «Про День хрещення Київської Русі-України». В указі сказано: «Ураховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви, громадськості постановляю установити в Україні День хрещення Київської Русі-України, який відзначати щорічно 28 липня, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі.» Сама історична подія відбулася у 988 році. Вона стала ключовою і вирішальною в подальшому розвитку всієї Київської Русі. Хрещення пов'язують з ім'ям князя Володимира Великого, якого церква визнала святим рівноапостольним.

У призначений день сталося масове хрещення киян біля місця впадання у Дніпро річки Почайни. Після Києва поступово християнство входить у інші міста Київської Русі: Чернігів, Новгород, Ростов, Володимир-Волинський, Полоцьк, Туров, Тмутаракань, де створюються єпархії. Більшість населення прийняло християнську віру, і в 988 році була хрещена вся Київська Русь. На її території почали активно зводити православні храми.

Завдяки християнізації активізувалося культурне і духовне життя, а Київська Русь перетворилась на повноцінну державу.

1025_hrechennja2.jpg

Ця визначна подія об’єднує нас навколо справжньої духовної радості та національної ідеї. Хрещення Київської Русі є важливим етапом очищення суспільства й поваги до вічних цінностей нашої історії.

Вітаємо всіх християн із цим святом. Нехай Господь оберігає нас, наш рідний край та нашу державу! Бажаємо, щоб свято хрещення Київської Русі зцілило і об’єднало наші душі у великій вірі до Спасителя, примножувало добробут в кожному домі, давало здоров’я на багато мирних і щасливих років.

1025_hrechennja2.jpg/p>

«Господи Боже! Сотворителю Неба і землі. Зглянься на новопросвічених людей Твоїх і дай їм пізнати Тебе, Бога істинного та утверди їх у вірі святій. І мені допоможи в боротьбі проти ворогів видимих та невидимих і прослав на землях Святої Київської Русі та по цілому світі ім’я Твоє пресвяте: Отця і Сина і Святого Духа. В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь.»

Молитва Володимира Великого на честь хрещення Київської Русі