Травень 2018

Верховенство права, демократія, права людини – основа українського конституційного ладу

kniga.png

В умовах становлення України як демократичної, соціальної, правової держави і формування громадського суспільства суттєво підвищується роль Конституції України, яка втілює у своєму тексті як ідеї світового і європейського конституціоналізму, так і досить багатий досвід вітчизняного державотворення. Конституція України – основа формування сучасної правової системи України як незалежної держави. Такою вона стала після прийняття Верховною Радою України 16 липня 1990 р. Декларації про державний суверенітет України та схвалення 24 серпня 1999 р. Акту проголошення незалежності України. Цей день назавжди ввійшов видатною подією в сучасну історію нашого народу і українського державотворення.

Об’єднавча сила поезії

kniga.png

4 травня в Івано-Франківську в рамках Міжнародного фестивалю мистецтв «Карпатський простір» відбувся флешмоб «Ліна Костенко об’єднує». Однією з локацій національних читань-флешмобу став і університетт нафти і газу. Твори Ліни Костенко читали викладачі та студенти ІФНТУНГ.

«Народ, осяяний пам’яттю, - нездоланний».

kniga.png

8 травня відзначаємо День пам'яті та примирення, присвячений жертвам Другої світової війни 1939-1945 років. Закон України визначає, що шанобливе ставлення до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, українського визвольного руху та жертв нацизму є священним обов'язком держави і громадян України. Відтепер символом пам'яті є червоний мак, а використання радянської символіки забороняється.

«Івано-Франківськ – моя мала Батьківщина»

kniga.png

7 травня Івано-Франківськ відзначав 356 років з дня заснування і ми згадаємо найцікавіші факти про це місто. Івано-Франківськ славиться своїми фестивалями, імпрезами і культурно-розважальними заходами. Щороку в травні відзначається День міста з походами й концертами мистецьких і фольклорних колективів. При народженні кожна людина, окрім матері, батька та Батьківщини, отримує ще й рідну місцину, де вона народилася, так звану малу Батьківщину.Для багатьох такою малою Батьківщиною є місто між двома Бистрицями, яке спочатку називалось Станиславів, потім Станіслав, а відтак Івано-Франківськ.

«Українські студенти – рушійна сила на шляху до ЄС»

kniga.png

У Європейському Союзі 9 травня святкують День Європи. Саме в цей день 1950р. міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати вугільну та сталеливарну галузі промисловості і віддати їх в управління новій наднаціональній структурі. Ідея полягала в тому, щоб завдяки об’єднанню економічних зусиль країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної і запобігли в такий спосіб новій війні в Європі. А вже пізніше, 25 березня 1957р. представники шести країн-засновниць підписали Римську угоду, яка започаткувала нинішній ЄС. ЄС – це унікальне утворення, аналогів якому світ ще не знав.