Івано-Франківську – 350!

Франкове місто – наша рідна доле!
З невольницьких руїн ожив твій дар.
Твоє ім’я постало ясночоле, -
Ти волі повносилий володар.
Ярослав Дорошенко

Івано-Франківськ – адміністративний, економічний і культурний центр України.
Місто засноване в 1662 році під назвою Станіслав. У 1962 році перейменоване і носить ім’я видатного українського письменника і мислителя Івана Яковича Франка. Сьогодні наш обласний центр належить до числа найбільших міст на західноукраїнських землях.

chornobil2.jpg

У травні цього року ми святкуємо 350 років із дня заснування Івано-Франківська. Своєрідною мандрівкою по нашому місту став історико-краєзнавчий вернісаж «Франкове місто – наша спільна доля», який був проведений із студентами 3-го курсу факультету нафтогазопроводів. Студентська молодь підготувала розповідь про історію заснування та будування Івано-Франківська. Згадали і про відомих діячів культури.

У минулому історію міста Станіслава вивчали переважно польські та вірменські історики. Серед українських дослідників першим зацікавився його історією Іван Франко. Сьогодні успішно займаються вивченням історії міста професор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника – Володимир Грабовецький, краєзнавці Петро Арсенич та Михайло Головатий.

chornobil2.jpg

Цікавою виявилась розповідь про історію герба міста. 1 квітня 1995 року Івано-Франківська міська Рада народних депутатів ухвалила зображення нового великого герба міста у виконанні художника І. Марчука. Тут як головну геральдичну фігуру використано, як і в попередніх гербах, фортечну стіну з трьома вежами і відкритою брамою, де і вміщено зображення архистратига Михаїла, котрий охороняє вхід до міста. Зображення кам’яної корони над традиційним центром символічно засвідчує, що Івано-Франківськ належить до європейських міст. З обох боків щит із зображенням герба підтримують чорні галки з коронами, які символізують Галицьку землю, де була заснована фортеця, а пізніше – і місто Станіслав.

chornobil2.jpg

На заході демонструвались ілюстрації із зображенням визначних пам’ятників та пам’ятних місць Івано-Франківська, вулиць, майданів – вони мають свою історію. Вернісаж супроводжувався книжково-ілюстративною виставкою «Літопис Івано-Франківська». На ній були представлені друковані видання, які розповідають про різні аспекти життєдіяльності нашого міста, історію і сьогодення та твори івано-франківських письменників, поетів, істориків, краєзнавців.